• Անհրրաժե՞շտ է օգնություն։ Զանգահարեք մեզ՝ +(374) 91013443

ԿԵՏՈ ՍՆՆԴԱԿԱՐԳ

ԿԵՏՈ ՍՆՆԴԱԿԱՐԳ

Կետո սննդակարգը (կետո դիետա) իրենից ներկայացնում է ածխաջրերի ցածր և ճարպերի բարձր պարունակությամբ սննդակարգ, որի նպատակը օրգանիզմում կետոզի ակտիվացումն է։ Վերջինս սկսվում է օրգանիզմում սննդակարգին անցնելուց հետո 3-8 օրվա ընթացքում, երբ լյարդում և մկաններում սպառվում է գլիկոգենի ողջ պաշարը և օրգանիզմը որպես էներգիայի այլընտրանքային աղբյուր սկսում է ածխաջրերի փոխարեն օգտագործել սեփական ճարպերը:

 

Կետո սննդակարգի հիմնական սկզբունքներն են `

  • ածխաջրերի սահմանափակում մինչև օրական 20-50գ
  • ճարպերի բարձր պարունակությամբ սննդակարգ. օրական կալորիականության մոտ 70-80% պետք է կազմեն ճարպերը: Ճարպերը կազմում են սննդակարգի մեծ մասը:
  • Սպիտակուցների չափավոր օգտագործում, որը պետք է կազմի օրական կալորիականության 20-25%-ը: Չափավոր կիրառումը հնարավորություն է տալիս խուսափելու օրգանիզմում գլյուկոնեոգենեզի ճանապարհով սպիտակուցներից գլյուկոզայի առաջացումից:

 

Մթերքներ որոնք կարելի է օգտագործել կետո սննդակարգին հետևելիս՝

  • միս և թռչնի միս (տավարի, խոզի, հավի)
  • ձուկ և ծովամթերք (սաղմոն, թունա, ծովախեցգետին)
  • հավկիթ
  • կանաչեղեն և օսլա չպարունակող բանջարեղեն (սպանախ, բրոկկոլի, դդմիկ)
  • ընդեղեն և սերմեր (նուշ, չիայի սերմեր)
  • յուղեր և ճարպեր (ձիթայուղ, ավոկադոյի յուղ, կարագ)
  • ավոկադո

 

Մթերքներ, որոնք արգելված են՝

  • շաքարավազ և քաղցրավենիք
  • հատիկեղեն (հաց, մակարոնեղեն, ոսպ, բրինձ)
  • մրգեր, հատկապես շաքարի և ֆրուկտոզայի բարձր պարունակությամբ
  • օսլա պարունակող բանջարեղեն (կարտոֆիլ, եգիպտացորեն)
  • լոբազգիներ (լոբի, ոլոռ, սիսեռ, ոսպ)
  • որոշ կաթնամթերքներ, որոնք պարունակում են ածխաջրեր (կաթ, յոգուրտներ)

 

Կետո սննդակարգի առավելությունները

Կետո սննդակարգի առաջնային առավելություններից մեկը սննդակարգի հագեցնող լինելն է, քանի որ այն պարունակում է մեծ քանակությամբ ճարպեր։Սննդակարգին հետևելիս ավելանում է էներգիան, ուղեղի կոգնիտիվ ֆունկցիաները, դրական է ազդում հիշողության վրա, ավելի կենտրոնացած եք դառնում:

 

Կետո սննդակարգի թերություններից են՝

  • ածխաջրերի շատ քիչ քանակ (օրվա ընդհանուր կալորիականության 5-10% են կազմում ածխաջրերը), և այս պայմանը անհրաժեշտ է խստագույնս պահպանել, հակառակ դեպքում կետոզի պրոցեսը կխանգարվի:
  • աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքի խանգարումները. հաճախակի փորկապություն, քանի որ սննդակարգից հանված են մրգերը և բանջարեղենի մեծ տեսականին:
  • այսպես կոչված «Կետո գրիպի» զարգացում, որն արտահայտվում է հոգնածությամբ, գլխացավերով, թուլությամբ, որոնք աստիճանաբար անցնում են
  • որոշ վիտամինների և միկրոտարրերի դեֆիցիտով, որը նույնպես պայմանավորված է մրգերի և բանջարեղենի խիստ սահմանափակումով
  • անհրաժեշտ է արյան և մեզի մեջ պարբերաբար չափել կետոնների մակարդակը, որպեսզի վստահ լինեք, որ օրգանիզմը գտնվում է կետոզի մեջ
  • անհրաժեշտ է հստակ հետևել ջրային ռեժիմին, խմել բավարար քանակությամբ ջուր

 

Կետո սննդակարգին անցնելիս պարտադիր է խորհդակցել բժիշկ-սննդաբանի հետ։